sobota, 29 czerwca 2013

Ciasto z jabłkami i galaretką


Składniki:

Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa jabłkowa:
 słoik jabłek prażonych
- 2 galaretki agrestowe 

Bita śmietana:
-750 ml śmietany 30%
-3 czubate łyżki żelatyny
-cukier waniliowy duży
-6 łyżek cukru pudru 

gorzkie kakao do posypania ciasta

Przygotowanie:

Biszkopt: ubijamy białka, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie dodajemy żółtka, gdy ubijemy dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Pieczemy.
2 galaretki zalewamy 3 szklankami wrzącej wody, zostawiamy. Do tężejącej galaretki dodajemy jabłka. Masę jabłkową dajemy na zimny biszkopt. Gdy całość stężeje przygotowujemy bitą śmietanę: Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder. Dodajemy żelatynę.Gotową bitą śmietanę dajemy na galaretkę i posypujemy kakao

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz