Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
Bita śmietana:
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
- słoik jabłek prażonych
- 2 galaretki agrestowe
Bita śmietana:
-750 ml śmietany 30%
-3 czubate łyżki żelatyny
-cukier waniliowy duży
-6 łyżek cukru pudru
gorzkie kakao do posypania ciasta
Przygotowanie:
gorzkie kakao do posypania ciasta
Przygotowanie:
Biszkopt: ubijamy białka, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie dodajemy żółtka, gdy ubijemy dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Pieczemy.
2 galaretki zalewamy 3 szklankami wrzącej wody, zostawiamy. Do tężejącej galaretki dodajemy jabłka. Masę jabłkową dajemy na zimny biszkopt. Gdy całość stężeje przygotowujemy bitą śmietanę: Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder. Dodajemy żelatynę.Gotową bitą śmietanę dajemy na galaretkę i posypujemy kakao
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz