Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 1 budyń waniliowy
- 1,5 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła/ margaryny
Gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym ( można go dostać w prawie każdym większym sklepie typu real, carrefour, biedronka itp)
Przygotowanie:
Do miski dajemy oddzielone białka z szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier ubijając całość. Następnie dodajemy żółtka i całość miksujemy.
Następnie wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do okrągłej tortownicy, pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy, czekamy aż się ostudzi i kroimy na 3 równe, poziome części.
W między czasie przygotowujemy krem budyniowy. Budyń gotujemy z 1,5 szklanki mleka i 2 łyżeczkami cukru. Chłodzimy. Ważne jest, aby budyń był zimny, aby nam się w kolejnych czynnościach nie zważył.
Miękkie masło miksujemy i dodajemy po 1 łyżce budyniu i miksujemy na gładką masę.
Gotowy krem do tortów przygotowujemy wg zaleceń producenta.
Przekładamy warstwy biszkoptu masą czekoladową, następnie kolejną warstwą jest masa budyniowa i na samą górę dajemy masę czekoladową, którą także dajemy na boki torta.
Całość dekorujemy dowolnie, można obsypać migdałami, orzechami, można starkować czekoladę.
Smacznego ;)
Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńPoważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda cudownie i na 100% wiem że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)
OdpowiedzUsuń