czwartek, 29 stycznia 2015

Cynamonowe muffiny



Składniki:

- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i dalej ucieramy. Można to wykonać także mikserem. Następnie dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon  i sodę. Wymieszać i na końcu dodajemy mleko i wszystko mieszamy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt gęste to należy dodać większą ilość mleka. 
Przygotowane ciasto nalewamy do papilotek od muffinek, ok 1/2 wysokości, nie więcej niż 2/3, ponieważ może ciasto wypłynąć poza foremkę w trakcie pieczenia. Gotowych 12-13 muffinek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 18- 20 minut.

Smacznego ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz