czwartek, 11 lipca 2013

Truskawkowe tartaletki



Składniki:

Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 120 g masła
- 2 żółtka
szczypta soli

Truskawkowy krem:
- 2 śmietany 36 % lub 30%
- 1/3 szklanki cukru pudru
- ok 200 g truskawek, wg gustu

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło i 2 żółtka. Z połączonych składników zagniatamy ciasto, wsadzamy do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło.
Gotowym ciastem wylepiamy foremki od babeczek, wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż do zarumienienia w temp. 180 stopni.

Krem: Śmietanę ubijamy ze śnieżką. ( do 30% można dodać żelatynę). Dodajemy zblendowane truskawki. Krem nakładamy do ostudzonych tartaletek, dekorujemy truskawkami.

Smacznego ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz