Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 2 duże homogenizowane serki waniliowe po 350-400 g
- 1 kostka masła
Górna warstwa:
- 2 śmietany 36% lub 30%
- owoce
Przygotowanie:
Biszkopt: ubijamy białka, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie dodajemy żółtka, gdy ubijemy dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach, ok 15-20 min do zarumienienia.
Krem: Miksujemy masło i dodajemy łyżkami serki waniliowe i miksujemy. Według upodobań można dodać 1-2 łyżki cukru pudru.
Wyrośnięty biszkopt tniemy na 2 części. Gdy ostygnie na dolną część nakładamy przygotowaną masę, następnie 2 część biszkoptu. Na ciasto nakładamy ubitą śmietanę i dekorujemy ulubionymi owocami.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz